Må bra
Har du motivation!

Det är inte långt kvar till sommar, sol och bad. När värmen kommer och man vill lätta på klädseln, kanske hoppa i badkläderna, då kanske man ångrar att man inte försökt att ta bort en del av de extra kilon man lagt på sej under vintern? Det blir allt fler som tänker så, men orkar inte ta tag i det. Halva Sveriges befolkning är överviktig och allt fler länder i västvärlden är på väg åt samma håll, så det kanske är dags att vända den trenden nu.

Jag har inte tid

Att det tar för mycket tid att träna och att man hinner inte är ett vanligt argument för att inte komma igång. Men om målet är att bara komma i form och må bra så behöver man inte lägga så mycken tid på träning. Träna 2-3 gånger i veckan, 1 timme varje gång så är det fullt tillräckligt. 8 timmars sömn gör att vakentiden blir 16 timmar varje dygn och det blir 112 timmar i veckan. Träna 2-3 timmar i veckan för att må bra de andra 110 timmarna är skäl nog att börja. 2 -3 timmar låter kanske lite, men det är faktiskt fullt tillräckligt för att man skall må bra och känna att man orkar mer och så blir man gladare. Det är dock viktigt att man gör det varje vecka annars är det som att börja om igen och då är det lätt att tappa gnistan.

Tålamod

Det gäller att göra träningen till en vana om man vill nå resultat. Det är just det som gör att många ger upp, eftersom de vill ha resultat så fort som möjligt. Om man “bara” vill gå ner i vikt, så kan det gå lite fortare, men då handla det inte om att bygga upp en stark kropp. Det tar 2 – 3 månader att få synliga resultat .

Med koden PROZIS10 får du 10% på alla populära träningsprodukter och kosttillskott ifrån PROSIZ på apotek356

Du blir aldrig för gammal

 

Kroppen blir svagare ju äldre man blir och även fullt friska och fysiskt aktiva personer tappar muskelmassa. Alla drabbas av detta och det börjar faktiskt redan i 30–40-års åldern. Vi tappar i större utsträckning de snabba, explosiva muskelfibrerna och de har vi oftast mest av i benen. Då blir vi långsammare och får svårt att till exempel hinna parera vid en snubbling. En tydlig anledning till att fallolyckor är så vanligt bland äldre. En stillasittande livsstil banar i sin tur väg för andra åldersrelaterade sjukdomar som t ex hjärtinfarkt eller stroke.

Många upplever sig vara aktiva i vardagen och det är ju viktigt och bra, men det räcker inte. Man måste lägga in träning och utsätta musklerna för ansträngning. Man måste våga ta i mer och anstränga sig och bli lite flåsig för att motverka muskelminskningen. Det är verkligen aldrig försent att börja träna. Man kan se fina effekter av träning på folk som är över 90 år.

Ändra livsstil!

Det är enkelt att banta bort några kilo tillfälligt, men när du slutar banta så går du lätt upp i vikt igen och det är inte det du vill. Tro inte på bantningsmetoder som lovar viktminskning på flera kilo i veckan, bara genom att stoppa i dej ett “dunderpiller”. För att behålla din ”trivselvikt” så handlar det inte om att du skall banta, utan att ändra din livsstil. Det låter väldigt jobbigt eller hur? Visst kräver det att du verkligen vill ta tag i det för att lyckas, men jag lovar att det är det värt, flera gånger om.

Att ändra sin livsstil låter väldigt drastiskt och kan skrämma vem som helst, men det är inte så farligt som det låter. Det du skall göra för att lyckas är:

 1. Ändra dina matvanor (lär dej efterhand vad som är bra mat)
 2. Börja träna (ta det lugnt i början för att vänja kroppen)

Du kanske har hyfsade matvanor, men rör dej för lite, då är det träning du skall fokusera på och vise versa.Matvanor!

Det är viktigt att äta sunt och vid regelbundna tider. Småätandet mellan måltiderna är inte bra, utan försök att hålla 3 – 4 timmar mellan måltiderna. Ät inte sent på kvällen, för ämnesomsättningen fungerar annorlunda på natten och har svårare att omvandla maten till energi. Mättnadskänslan är också sämre på kvällen, vilket gör att man känner sej hungrig och vill äta mer.

<>

Kolhydrater!

Kolhydrater är en av tre energikällor, de andra är fett och protein. Kroppen förbränner kolhydrater snabbare än fett och protein. Du hittar kolhydrater i många livsmedel, men mest i potatis, bröd, pasta, mjöl, gryn, frukt, baljväxter och grönsaker. De kolhydrater du INTE förbränner omvandlas till fett, vilket är viktigt att ha i åtanke för att motivera dej till att träna/röra på dej.

Socker tillhör kolhydrats-familjen och är något de flesta av oss bör se upp med. Många tror att det räcker med att äta lite mindre av sötsaker som godis och kakor. Visst finns det socker i sötsaker men det finns i så mycket annat också. Kollar man innehållsförteckningen på många halvfabrikat, så finns där ofta tillsatt socker. I t ex en förpackning yoghurt med frukt eller bärsmak, kan innehålla lika mycket socker som det finns i ca 30 sockerbitar.

 

Protein

Protein brukar kallas kroppens byggstenar eftersom protein ingår i kroppens alla vävnadsceller. Viktiga delar i immunförsvaret, hormoner, enzymer består också av proteiner.
Eftersom muskler i huvudsak består av proteiner, så är det extra viktigt att man får i sej mycket protein om man vill bygga muskler. Protein kan också användas som bränsle om kroppen inte får tillräckligt med energi som t ex kolhydrater. Överskott av protein kan också lagras som fett.

Träning

Det är lätt att tro att det är i huvudsak maten som gör att vi går upp i vikt. Det var det för kanske 20 – 30 år sedan, men idag är det inte så. Vi rör oss allt mindre, både vuxna och barn. Allt fler jobb kräver lite fysisk aktivitet och nästan alla har dator, surfplatta eller mobiltelefon, som gör att vi sitter stilla även på fritiden.

För många låter det jobbigt att träna, men det kanske inte behöver vara så. Tanken är inte att du skall bli snabbast i löparspåret eller biffigast på gymmet, utan det är ditt välmående som är viktigast. Du behöver inte ens gå på gym om du inte vill, utan du kan träna hemma. Det finns enkla redskap att köpa och då blir det dessutom billigare än ett gymkort. Det finns mycket att tänka på när det gäller träning, så det är omöjligt att ta upp allt här, men några saker som jag tycker är viktiga och kan vara bra att tänka på när man är en ivrig nybörjare.

Viktigt att tänka på
  1. Ta det lugnt i början. Tänk på att din kropp inte är van vid träning och att det tar tid innan kroppen hinner anpassa sej. Skadar du dej så kan det ta lång tid innan du kan träna igen och då kanske motivationen är borta och då rinner allt ut i sanden.
  2. Sänk kraven. Ställ rimliga krav på dej själv och jämför dej aldrig med andra. Vi har olika förutsättningar att klara av saker och ting, så fokusera bara på dej själv och gläds åt dina framsteg.
  3. Ha tålamod. Det tar tid att se resultaten av träningen, så väg -eller kolla dej inte i spegeln varje dag. Resultaten kommer men inte på en gång.
  4. Styrketräna. Du förknippar kanske inte styrketräning med gå ner i vikt. Men det hjälper till, eftersom muskler hjälper till att bränna fett, samtidigt orkar du träna hårdare, vilket leder till att du gör av med mer energi.
  5. Ha koll på kosten. Det är alltid bra att ha koll på vad du äter och ännu mer om du tränar. Får du inte i dej tillräckligt med t ex vitaminer, mineraler och protein, så blir resultatet sämre. Om du är osäker på om du får i dej tillräckligt, så finns det stort utbud av kosttillskott.

  Maxpuls

Träna hemma.

Måste man gå på gym för att träna? Nej de flesta kan träna hemma med ganska enkla medel, men självklart är det lättare om man bor i villa och har plats för träningsredskap. Det finns massor av olika träningsredskap, men har man plats till en bänk, skivstångsställning och skivstång/hantlar så räcker det långt. Det behöver inte bli så dyrt och det är ju en engångskostnad, som man snart sparat in på att inte behöva betala för ett gymkort. Självklart kan man träna utan redskap också, som t ex armhävningar, situps ,knäböj och många andra övningar.

hit counter